Category Archives: Filmpje

Cliëntenonderzoek OGGz

In het filmpje hieronder vertelt Bart Smith van Stichting Zon over het cliëntenonderzoek OGGz in Leiden. Belangrijke uitkomst is dat cliënten de samenwerking tussen de vele instellingen in het begin van het proces (toelating) nog positief beoordelen, maar daarna niet meer (tijdens de hulpverlening en de nazorg).


Mooi detail is de beeldspraak die Smith halverwege het filmpje gebruikt: de cliënt moet de precieze vorm van een bepaald puzzelstukje hebben om in de puzzel te passen — maar dat is natuurlijk nooit het geval. (Zie mijn vorige bericht waar — oh toeval — het plaatje van een puzzel bij het bericht zit.)

Link naar cliëntenonderzoek OGGz Leiden

Gedrag kan geen ziekte zijn

Het korte filmpje hieronder met een gedeelte van een toespraak van de psychiater Thomas Szasz is verhelderend en bevat ook humor.
We kennen Szasz als vertegenwoordiger van de anti-psychiatrie. In dit fragment stelt hij zich op als een strenge dokter met de mening dat gedrag nooit een ziekte kan zijn. Attention Deficit and Hyper Activity (ADHD) vergelijkt hij met vroegere diagnoses als Drapetomania (slaven die weglopen) en Hysteria (vrouwen die in opstand komen tegen de man).

De gesloten opnameafdeling GGz 2.0?

Er is een nieuwe website met de titel “Schizofrenie bestaat niet“. Het is een website met het doel om nuchtere en hoopvolle informatie te geven over psychosegevoeligheid aan iedereen die met een psychose te maken krijgt (en zijn omgeving).

Op deze website staan veel informatieve filmpjes. Een daarvan, met psychiater Laura van Goor, gaat over gesloten opname in de GGZ. In het gesprek wordt vooral duidelijk wat de gesloten afdeling allemaal niet kan … en dat er vooral gezocht moet worden naar andere oplossingen om herstel bij de cliënt te realiseren.   Continue reading De gesloten opnameafdeling GGz 2.0?

Psychiatrie van de straat (vervolg)

Het onderwerp Psychiatrie van de Straat staat met de zogenaamde “verwarde personen” duidelijk in de belangstelling de laatste tijd. Gisteren (24 feb 2015) zond Eenvandaag een programma uit over verwarde personen in Amsterdam (zie hieronder).

Zowel volgens de politie als de GGD neemt het aantal verwarde personen in de openbare ruimte toe. De politie besteedt 13% van de tijd aan verwarde personen en bij de GGD Amsterdam is het aantal meldingen van 3000 naar 6000 toegenomen.
Continue reading Psychiatrie van de straat (vervolg)

Psychiatrie van de straat

Hoe krijg je psychiatrie van de straat? Daar gaat onderstaand filmpje over. Dit filmpje over de Opvang Verwarde Personen (OVP) in Den Haag is helder, maar verwarde mij toch ook. De volgende ochtend had ik pas in de gaten waardoor:
  • het filmpje laat iets zien dat eigenlijk vanzelfsprekend is: directe en nauwe samenwerking tussen betrokken partijen waar dat nodig is;
  • maar blijkbaar is dit niet vanzelfsprekend (en moet er iets extra voor gedaan worden).

Continue reading Psychiatrie van de straat